Train de trainer: de beste lesmethode voor ERP-software

22/04/2016 - Alex Bouwmeester

Er zijn vele manieren om te leren werken met nieuwe software. De keuze voor de trainingsmethode maakt u op basis van de complexiteit van de software, de effectiviteit van de methode en eventueel de kosten. Klassikaal, in kleine groepjes, zelfstudie, online training; er zijn legio mogelijkheden. Betreft het training in het gebruik van een nieuw ERP-systeem? Dan is één lesmethode heilig: het ‘Train de trainer’-concept.

Wat is ‘Train de trainer’?

Het concept van Train de trainer betekent dat een selectief aantal van uw medewerkers wordt opgeleid tot interne trainer. Deze trainers instrueren en begeleiden vervolgens alle andere medewerkers in het gebruik van de software. Bij een nieuw ERP-systeem worden een aantal zogeheten ‘kerngebruikers’ opgeleid. Dit zijn medewerkers van verschillende afdelingen met uitstekende kennis van de bedrijfsprocessen die in staat zijn de kennis over te brengen op de overige medewerkers van hun afdeling en als eerste aanspreekpunt fungeren bij vragen of problemen.

Waarom is het effectief?

ERP-software is uitgebreid, complex, bedrijfsspecifiek en heeft een grote impact op de organisatie. Goede kerngebruikers zijn zich hier van bewust. Ze hebben gedegen kennis van de specifieke bedrijfsprocessen die door de ERP-software worden ondersteund en voelen de verantwoordelijkheid de kennis over te brengen op de overige medewerkers. Kerngebruikers kennen de organisatiecultuur, spreken de taal van de organisatie en weten als geen ander met welke vraagstukken uw medewerkers worstelen en welke veranderingen er voor hen plaatsvinden. De opleiding is daardoor volledig afgestemd op uw organisatie en vele malen effectiever dan massale groepstrainingen, vrijblijvende zelfstudie of anonieme online training. Daarbij is het ook nog zeer kosteneffectief; u bespaart aanzienlijk op dure trainingen van de softwareleverancier of trainingsbureau’s.

Ook op lange termijn de beste methode

Ook nadat de implementatie van het ERP-systeem achter de rug is zal de Train de trainer-methode zijn vruchten afwerpen. Uw kerngebruikers vormen het eerste aanspreekpunt voor de andere medewerkers en kunnen veel vragen en issues voor ze oplossen. U hoeft niet steeds bij de softwareleverancier aan te kloppen. Ook kunnen de kerngebruikers nieuwe medewerkers opleiden en begeleiden. En mocht u na livegang verbeterprojecten starten, nieuwe modules in gebruik nemen of een upgrade uitvoeren, zal dit veel gemakkelijker gaan wanneer de kennis van het systeem intern aanwezig is.

Alex Bouwmeester is Projectmanager Europa bij Dysel en begeleidt de klant van begin tot eind in de implementatie.

Share:
Facebook Twitter Linkedin Email

Leave your feedback here!